Jdi na obsah Jdi na menu

Hasící přístroje do auta

 Hasící přístroje do auta

 

   Pokud uvažujete o pořízení prostředku pro hašení automobilu, můžete se rozhodnout mezi klasickými ručními hasícími přístroji (dále jen RHP) či sprejem.

   RHP jsou vhodné práškové. Pro motorová vozidla jsou vhodné jednokilové, nebo dvoukilové. Nevejdou se ale většinou do kabiny auta a musí být v zavazadlovém prostoru. Tím pádem nejsou hned po ruce a když nám začne hořet auto , tak chvilku trvá než RHP vyndáme a začneme hasit. Z toho důvodu je lepší dvoukilový, protože s ním rozhořené auto snadněji uhasíme. Výhodou práškového RHP že je použitelný v létě i v zimě. Životnost práškového RHP je 20 let, při splnění těchto povinností. Jedenkrát za rok nechat revizorem zkontrolovat a jedenkrát za pět let provést tlakovou zkoušku nádoby. Pořizovací cena práškového RHP jednokilového činí asi 400 kč, dvoukilového je to asi o sto korun více to je 500 kč. Po hašení práškovým RHP musíme očistit ze zbytku auta prášek.  

Hasící spreje mají výhodu, že se vejdou do kabiny auta a jsou v případě potřeby okamžitě po ruce. To je výhoda asi jediná.

   Pořizovací cena hasícího spreje je 250 kč a životnost spreje je dva roky, takže vyjde dráž oproti zmíněným práškovým RHP. Další nevýhodou spreje je, že při teplotě nižší než 0 stupňů zamrzne a je nefunkční. Dále na spreji nejde provést kontrolu a tlakovou zkoušku, takže nikdy nevíte jestli je funkční nebo ne. To zjistíte až když hoří auto.

   Vůbec nejlepší, ale taky nejdražší je RHP naplněný čistým hasivem, (dříve halonové). Je tam stlačený plyn v kapalném stavu, který při použití RHP zplynuje okamžitě hasí a odchází. Další výhodou tohoto RHP je, že pohašení požáru nemusíme čistit ze zbytku auta prášek. Po použití plyn nezanechá žádnou stopu, jako třeba RHP práškový. Jedinou nevýhodou tohoto RHP je cena která se pohybuje řádově 4000 kč a výš.  

                                             

                                                    Preventista SDH Pomezí Miloš Baláš