Jdi na obsah Jdi na menu

Poličská pohárová soutěž 2010 - 4.9. 2010 Polička

Poličská pohárová soutěž 2010

Dne 4. září jsme s družstvy mladších a starších žáků vyjeli do Poličky, kde se na hasičské zahradě konala odložená soutěž v požárních útocích. Počasí si vzpomnělo na svou jarní nadvládu nad soutěží, a tak opět dost silně pršelo. Z tohoto důvodu se soutěží zúčastnilo pouze 6 družstev mladších žáků a 9 družstev starších žáků.

Požární útoky mladších žáků

Pomezí obdrželo startovní pozici č. 2, což se pro konečné pořadí ukázalo dost podstatné. Závodní mašina PS 12 na první pozici šla o dost lépe a my jsme začínali na té horší. Takže ačkoliv naši borci převedli útok parádní, byl problém se sáním, strojník (nevíme proč) dvakrát nasával vodu a výsledný čas byl nakonec 25,45 s, což sice po prvních pokusech stačilo na druhé místo, ale … . Druhý pokus jsme tedy prováděli na lepším stroji, ovšem nekonečná smůla z Kamenecké soutěže před týdnem se nás nechtěla jen tak vzdát, a proto jsme sice svůj čas zlepšili až na 22,61 s, ale na první pokus Kamence 1 z prvního kola nám chybělo neskutečných 0,03 s. S pohledem na Kameneckou smůlu nebyl rozdíl o slovo „švec“, ale jen o to „š“!!! Z druhých pokusů stojí za zmínku jen výkon borců z Lubné, kteří se oproti prvnímu kolu zlepšili o více než 10 s, ale nakonec za našimi sportovci zůstali o 1,14 s. Vítězství nám tedy proplulo mezi prsty, ale náš cíl – stupně vítězů, byl splněn.

Výsledky : 1. Kamenec 1 – 22,58 s, 2. POMEZÍ – 22,61 s, 3. Lubná – 23,75 s.

 

Požární útoky starších žáků

Shodou okolností i v této soutěži jsme obdrželi startovní číslo 2 a tedy start na horším stroji. Naše zkušené borce (kompletní tým mistrů 2010) to neodradilo a výborným výkonem „práskli“ čas 17,52 s. Jak jsme doufali, že tento čas soupeře zaskočí, byli jsme ihned vyvedeni z omylu. Následující útok na této horší mašině provedli borci z Pohodlí a byli pouze o 0,13 s pomalejší než naši. Našim největším soupeřům z Lubné se útok nepovedl a byl hodnocen jako neplatný, Desné se na lepší mašině taktéž nevedlo (zazmatkoval košař) a čas 40,84 s byl nejhorším v prvním kole.

Ve druhém kole naši mistři předvedli opět skvělou práci na základně, u koše, savic a nakonec i v útoku, ale voda se na pravý proud dostala o dost později než na levý, proto čas LP byl sice excelentní 15,81 s, ale do soutěže se počítal čas PP, a to 17,16 s. Ihned po nás se zlepšil i Kamenec na 20,29 s (nakonec 4. místo), poté v důležitém útoku Pohodlí nedokázalo navázat na první kolo a o více než sekundu se zhoršilo, ale potvrdilo si nakonec 2. místo v soutěži. Nám už zbývalo pouze čekat na naše věčné rivaly z Lubné a Desné. Lubná se nakonec do výsledků zapsala časem 22,18 s a obsadila v nabité soutěži 5. místo. Pak drama teprve začalo. Desná si přichystala základnu a my jsme s napětím čekali, zda se naši mistři rozloučí s žákovskou kategorií vítězstvím nebo „pouze“ druhým místem. V tu chvíli zhasla unavená mašina a nastartovat nechtěla a nechtěla. Ke startu snad bylo potřeba heslo, které však pořadatelům nesdělili. Nakonec po přemlouvání všech (jednalo se o poslední sportovní výkon dne) mašina chytla a útok mohl začít. Borci z Desné jej provedli dobře, ale když v čase kolem 15 s dobíhala voda na rozdělovač, začali jsme se radovat. Samozřejmě předčasně. Mašina se asi rozhodla, že napětí ještě nebylo dost a definitivně zhasla. Nakonec byla na její místo přenesena mašina druhá (ta lepší) a drama mohlo začít naplno. Naštěstí napětí a nervozita nebyla určitě jen u nás, ale i u Desenáků. Zkrátka a závěrem – útok dobrý, ale tentokrát jsme za delší konec tahali my!!!

Výsledky: 1. POMEZÍ – 17,16 s, 2. Pohodlí – 17,65 s, 3. Desná – 20,09 s.

Mistři se rozloučili mistrovsky, tedy vítězstvím. 

Anet a kluci – děkujeme za vše, co jste pro nás vykonali a držíme Vám pěsti v dorostu.

 

Závody jednotlivců

Mladší – K těmto disciplínám jsme přistupovali pouze jako k doplňkovým, neboť se nám zatím žádný pořádný úspěch dokázat nepodařilo. Až dodnes!!!

Malý Zdenda se s touto soutěží teprve seznamoval a běžel jí vůbec poprvé. Přesto jeho celkové 16. místo hodnotíme velmi kladně, a to vzhledem k jeho věku a mizivým zkušenostem s práci s duhovkama. Ne že by na tom byl Kuba se zkušenostmi lépe, ale je starší a na rozdělovači při požárním útoku neměl v kategorii mladších konkurenci. Snad proto se po prvním kole, kdy byl celkově pátý, rozběhl k neskutečnému zlepšení o téměř 6,5 s, a nakonec v celkovém pořadí z toho bylo fantastické 2. místo. Teda borci – klobouk dolů!!!

Starší – Už v kamenci při soutěži jednotlivců jsme se umístili celkově velmi dobře (8, 10, 15 místo) a zde při trošku horší konkurenci (oproti Kamenci chyběli borci z Hlinska, Zderazi či Dolní Dobrouče) jsme si věřili, že by se některý z našich borců mohl dostat mezi nejlepších pětici. Skutečnost nejen předčila naše očekávání, ale byla z kategorie snů!!! Andy, který se musel z treter přezout do bot, jež mu klouzaly i na mokrém asfaltu, nutně tedy předvedl běh, jež se více přiblížil sportovnímu výkonu z disciplín Martiny Sáblíkové a do cíle se doklouzal na celkovém 11. místě. Naši dva druzí borci však měli obutí lepší, a tak vezeme domů umístění, se kterým jsme nepočítali ani v tom nejkrásnějším snu. Karel předvedl excelentní „jízdu“ dráhou a skončil celkově druhý, musel se sklonit pouze před výkonem našeho Pepy!!!

Z doplňkové disciplíny se stala chlouba Pomezských borců – 1., 2. a 11. místo – netřeba komentáře. Pouze to dokumentuje výjimečnost našich mistrů na všech frontách. Po bezkonkurenčním vítězství na okresní soutěži Plamenu v Pusté Rybné, perfektním výkonu v krajském kole v Přelouči a přes nejlepší útok v této soutěži v ČR, byla výjimečně úspěšná sezóna starších žáků SDH Pomezí dovršena na posledním závodě sezóny 2009/2010.

 

JSME ČERVENÍ, JSME BÍLÍ – JSME POMEZSKÝ DYNAMIT !!!!