Jdi na obsah Jdi na menu

O pohár starosty Kamence

Kamenecká pohárovka - sbírání zkušeností na všechny způsoby

Na jaře 2010 jsme našim mladým hasičům slíbili, za pokud se jim povede soutěž Plamen 2009/2010, tak je přihlásíme na velmi prestižní soutěž v Kamenci. Protože obě družstva mladších i starších bezkonkurenčně vyhráli první místa a starší svůj výkon potvrdili skvělým 3. místem na krajském kole a navíc nejlepším požárním útokem sezóny v ČR, splnili jsme svůj slib a na den 28. srpna přihlásili družstva mladších i starších žáků do Kamence na pohárovou soutěž (jednalo se o soutěž v disciplíně 4 x 60 m    a požární útok). Pro neznalé nutno uvést, že Kamenecká soutěž patří mezi nejprestižnější soutěže mladých hasičů v ČR a účastní se jí především družstva soutěžící na republikových a krajských úrovních. Na letošní ročník se přihlásilo 7 týmů mladších žáků a 12 týmů starších žáků. 
První zkušenost - negativní
- ačkoliv jsme se mysleli, že děti tuto soutěž budou brát jako odměnu a velkou výzvu si to sportovně rozdat s několikanásobnými účastníky Mistrovství republiky v hasičském sportu, někteří to snad brali za přítěž a z neúčasti se "asi" zapomněli omluvit. Jen tak si vysvětlit, že ráno o půl osmé musíme budit malou Natálku Svobodovou, abychom vůbec dali do kupy jeden tým mladších!!! Této události totiž předcházelo nespočet omluvenek od zkušenějších závodníků, především ze zdravotních důvodů. Ale na to jsme již po krajském kole MH již zvyklí. 
Druhá zkušenost - pozitivní
- mladší žáci tedy nastoupili ve složení, o jakém se nám nezdálo. Vždyť kromě Vojty běželi všichni svůj úsek v jakékoliv soutěži poprvé a většina poprvé vůbec. Ačkoliv naše "přestárlá školka" (měli věkový průměr 8 let!!!) nezaběhla vůbec špatně, na trénované a především povětšinou kompletní týmy soupeřů to nestačilo. Ovšem rozdíl od soupeřů byl tak minimální, že musíme před prcky jen smeknout. 
- požární útok byl tudíž taktéž poslepovaný, i zde pouze Vojta plnil to, co v minulosti. Přesto první útok nebyl špatný a výsledný čas 28,16 s na blátivém, promočeném trávníku za pořádného lijáku byl dobrým základem. Druhý útok byl excelentní a nebýt rozpojeného béčka, směle by aspiroval na útok dne mezi mladšími. Bohužel nám tentokrát nepršelo štěstí jako na Plamenu v Pusté Rybné. 
- celkově vzato, ač jsme tady a teď skončili jako poslední, s tímto výběrem batolat a s jejich nasazením se nemusíme bát výsledků v Plamenu nové sezóny. Vždyť okres Svitavy zde zastupovali kromě nás pouze dva věkově i zkušenostně vyspělejší týmy domácích Kamenečáků, kteří skončili jen těsně před námi. Až se nám vrátí marodi, okrese boj se nájezdů Pomezských dětí!
Třetí zkušenost - pozitivní
- starší žáci nastoupili v téměř stejné sestavě, v jaké nám, našemu sboru i naší obci udělaly reklamu při krajském kole Plamenu. Chyběl pro nemoc pouze Robin, téměř nenahraditelný košař. V první disciplíně, štafetě 4 x 60 m jsme podali velmi slušný výkon a obsadili třetí místo. Nutno ale jednou větou doplnit, že obě štafety byly provedeny bez chyb a v téměř stejném čase, prostě vyrovnanost na celé frontě.
- vzhledem ke stále zhoršujícímu se počasí, a tím pádem i terénu při požárním útoku, bylo rozhodnuto vedením soutěže, že družstva provedou pouze jediný útok. Prostě vše na jednu dobrou, tedy způsob, jakým soutěží dorost. Náš útok nepatřil k nejhorším, byl při pohledu z jedné strany sice třetí nejlepší (čas 19,07 s), ale projevila se na něm neúčast Robina a i když jej Jirka zdatně zastoupil, tlak očekávání ze strany všech (vždyť jsou mistři v požárním útoku 2010 a toto jim již nikdo nikdy nevezme) a navíc nastálá situace (stále útočili na první místo v soutěži), prostě to nebyl ten TOP útok z Přelouče. 
- nakonec to nejhorší pro starší žáky. Celá situace se vyvinula tak, že jsme skočili na celkovém čtvrtém místě. Nemám rád kdyby, ale...... . Kdyby Desná dosáhla v požárním útoku času pouze o 0,13 s horší, naši borci by zvítězili!!! Tedy doslova, než řeknete "švec", to rozhodlo mezi hasičským nebem a prokletým 4. místem!!! Ale jak my tyto borce nazýváme "MISTŘI", tak se i zachovali. S právem a hrdě zdviženou hlavou šli pro cenu za nepopulární a nechtěné 4. místo. Opravdu nechtěné? Vždyť za námi skončili takové týmy jako Kamenec, Zderaz, Hlinsko či dva týmy našich letošních krajských přemožitelů z Dolní Dobrouče. Co tým, to mnohanásobný účastník republikových soutěží.