Jdi na obsah Jdi na menu

Požár průmyslové haly - Poličské strojírny

Do areálu Poličských strojíren do Poličky vyjížděly hasičské jednotky ve středu 9. září v 7.33 hodin. Na místo bylo povoláno 8 hasičských jednotek (profesionální z Poličky a Svitav a dále dobrovolné z Poličky Pomezí, Bystrého, Oldříše, Korouhve a Jedlové). Uvnitř objektu došlo k silné explozi a následnému požáru. Plameny i černý dým byly vidět ze širokého okolí.

            Poličské strojírny se mimo jiné specializují v oblasti munice a trhací techniky. Padesátka hasičů ihned po příjezdu nasadila potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Požár se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale o rozměrech přibližně 100 x 50 m. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 m od haly do lesa. Kontejnery z haly byly rozmetány po okolí v okruhu zhruba 200 metrů.

 Na místě byli lehce popáleni dva zaměstnanci. Dle informací náměstka výroby Poličských strojíren došlo k explozi asi 320 tun střelného prachu.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 8.23 hodin a zcela byl zlikvidován v 10.44 hodin. Proveden byl závěrečný průzkum a na místě zůstává na dohlídku jednotka dobrovolných hasičů z Pomezí. Na místo události se dostavil i pyrotechnik Policie ČR.

Příčiny exploze jsou nyní vyšetřovány. Škoda byla předběžně vyčíslena na 25 milionů korun.

 

Zdroj HZS Pardubického kraje 

 

....

 

Naše jednotka zasahovala na místě s CAS-32 Tatra 815 a DA Fiat Ducato. Na místě jsme prováděli hasební práce pomocí proudu C v dýchacích přístrojích a hasební práce v zalesněném okolí, kde hořely odmrštěné kusy různého materiálu. Po uvedení místa zásahu pod kontrolu naše jednotka zůstala na místě pro případ opětovného rozhoření. V cca 14:00 si místo události na hlídání převzal majitel objektu. Poté se naše jednotka vrátila zpět na základnu.