Jdi na obsah Jdi na menu

Poličská pohárovka - 16.6.2012, 4. závod Okresní ligy MH

 IV. závod Okresní ligy MH – Poličská pohárovka

Polička 16. června 2012
 
Tak jsme se ráno v sobotu 16. června 2012 naposledy sešli, abychom odejeli v jarním období na závody. Na tradiční pohárovku do sousední Poličky jsme vyjeli s největším počtem družstev v historii dětského hasičského sportu v Pomezí. Obsadili jsme totiž obě kategorie dvěma družstvy, a tedy vůbec poprvé druhým družstvem v kategorii starších žáků.
Výsledky:
Mladší žáci „B“ tým
= družstvo koblížků v prvním pokuse předvedlo svůj standart, silně ovlivněný trémou a nezkrotným nadšením. Takže když se nespustila po startovním výstřelu časomíra, bylo hodně těžké je zastavit. Opravný druhý start již byl v pořádku, ale ta vůle chtít dosáhnout co nejlepšího času u dětí převládla, a tak se dopustili několika hodně zbytečných chyb. Výsledný čas byl na úrovni jejich první soutěže v Jevíčku (kolem 37 s.), a to bylo zklamání, protože tito borci mají rozhodně navíc. Výslednému času rozhodně nepomohl ani, slušně řečeno, tápající strojník, kterého zde samozřejmě jmenovat nebudu, abych panu Kocmanovi ze Širokého Dolu nedělal špatné jméno. Ono totiž sát vodu z kádě 15 s., tak to bychom ji za tu dobu stihli i nanosit v kýblech.
Druhý pokus, tak to byl pro tyto malé děti pokus snů. Vše klaplo dokonale a veškeré přítomné obecenstvo vydechlo úžasem. Banda hrdinných Pomezských špuntů vystřihla excelentní útok a výsledný čas 24,89 s. v tu chvíli bušil na stupně vítězů!!!
A konečný výsledek? Nakonec 7. místo (do ligy místo 6.) tedy nejlepší čas i umístění v rámci ligy, ale… Od bronzového stupně vítězů dělilo naše koblížky pouze 1,20 s. A to musíme doplnit, že Koblížci porazili obě štafety z Kamence i zatím druhý tým Okresní ligy – Jevíčko.
Nemáme vůbec slov.
Mladší žáci „A“ tým
= naši suveréni v této věkové kategorii opět potvrdili, že prostě nemají na okrese konkurenci a že v Pomezí vyrůstá další parta pro bitvu o mistrovství republiky v kategorii starších žáků. To bude teď samozřejmě 2-3 roky trvat, ale o osud těchto borců se nemusí nikdo obávat. Oba jejich útoky byly jasně nejlepší, čas toho prvního 20,51 s. je v jejich kategorii jedním slovem  „bomba“. A nástřik Natálky Jílkové v čase 19,93 s. nepotřebuje dodávat už vůbec nic.
Výsledek? Jasné první místo, a pokud se nám podaří vyhrát i soutěž v Kamenci, budeme již dvě kola před koncem vítězi Okresní ligy!!!
Starší žáci „B“ tým
= narychlo nově vzniklé družstvo, které doplnil Mareček z první třídy!!! předvedlo první útok  výborně, ba excelentně, což jasně značily proudy vody, jež se po nalití vyvalily z mašiny. Bohužel již zmíněný „tápající strojník“ záhadně opět na Pomezském družstvu zaperlil a trvalo mu nejméně 3 s. než kohout zavřel a pustil vodu dál. Výsledný čas 25,88 s. byl, vzhledem k podmínkám přípravy (trénovali pouze jednou!!) dobrý, ale rozhodně měli naši sportovci navíc, než na konečné 11. místo, které na ně po druhém, nepodařeném pokusu, nakonec zbylo.
Hodnocení je u tohoto družstva jednoduché. Během jediné hodiny tréninku se dokázali dát tak dohromady, že svojí účastí rozhodně oživili soutěž a skutečnost, že dovedou vodu „nalejt“, což se nám loni u starších nepodařilo za celou sezónu, to je nenahraditelný vklad pro příští rok.
Starší žáci „A“ tým
= kluci z tohoto družstva se lepší závod od závodu, a protože i na tréninku předváděli čím dál lepší časy, doufali jsme ve stupně vítězů. Ale jak praví Murphyho první zákon „Když se má něco posr…., tak se to taky pos…“ . Náš strojník Koubí startoval v závodě jednotlivců, kde měl nemalé šance na úspěch, ale při běhu na 60 m trati spadl při překonávání bariéry a zlomil si zápěstí. Takže se nám rozpadlo družstvo a museli jsme na místě improvizovat. K napojení savice do mašiny jsme museli přiřadit Elišku, která chodí do třetí třídy a tento spoj tedy nikdy zapojovat nemohla. No až teď.
Přesto výsledek celého družstva nebyl vůbec špatný. Výsledný čas 23,49 s. stačil pouze na konečné 6. místo, ale byl to nejlepší čas, který naše štafeta při závodech v této lize dosáhla. Takže si můžeme pouze říci třikrát škoda, tým na některý z pohárů rozhodně měl. A Elišku za její šikovnost a nebojácnost rozhodně chválíme.
60 m jednotlivců
Tato doplňková soutěž nás poznamenala hned na úvod – viz Koubího zranění. Matěj Háp i Dominika Vápeníková zaběhli slušně a umístili se ve středu startovního pole. Milan Makovský se vešel do horní třetiny závodního pole a
Terezka Preclíková, třebaže běžela jednotlivce teprve potřetí v životě, dosáhla nádherného 9. místa mezi staršími žákyněmi. A to ji zde předběhly i tři závodnice mladých profesionálek z Hlinska. Jen tak dál Tery.
To nejlepší nakonec. Malý Zdenda Pospíšil dokonale potvrdil svoji přezdívku „Bivoj“ a se zarputilostí svojí vlastní překonal 4. místo z Malé Hané v Jevíčku a tentokrát si vynikajícím časem 16,67 s. vydřel bronzový stupínek a tedy místo 3!!! Vměstnal se mezi malé profíky z Hlinska a holky z Kamence, které trénují na vlastní, tedy hasičské tartanové dráze!!! Neskutečný úspěch!!!
 
Konečné hodnocení
Pokud jsme děti chválili za Plamen v Čisté, nemůže jednat jinak. Všichni dali do závodů veškerou svoji sílu a um a my jsme na ně právem pyšní. Už dlouho jsem neodjížděl ze závodů tak spokojený jako z Čisté a teď z Poličky. Naši malí sportovci se srdcem na pravém místě, nevídané davy našich příznivců, kteří JAKO OBVYKLE vytvořili domácí prostředí, a které jsme mohli potěšit krásným výkony, ale i výsledky. A v neposlední řadě naši pomocníci, bez nichž bychom nikdy nemohli být tak úspěšní jako jsme. Ať jsou to Pospíšilovi, Pepa Diego, naši skvělí dorostenci a další. Skutečnost, že po velmi náročném dni, kdy ctí nám vlastní připravíte pasování malých předškoláků z I. MŠ, se všichni organizátoři dostaví druhý den na závody malých hasičů, jen potvrzuje, jako oporu ve Vás máme.
Ze srdce děkujeme.
 
 
Vedoucí Václav
 
 
RE – Diskuze PLAMEN Čistá
Po mé poznámce v předminulém článku k Plamenu v Čisté se údajně rozhořely v obci vášně. Vzhledem k tomu, že se stále nic neřeší, o ničem se veřejně nediskutuje, dovolím si svůj názor doplnit. Znovu opakuji, že ten názor je názorem pouze MÝM a žádám, aby jej nikdo nespojoval se Sborem dobrovolných hasičů v Pomezí.
Takže
ačkoliv jsem sám kohokoliv vyzval, aby se mnou na toto téma diskutoval, nikdo se vlastně neozval. Takže mi připadá, že článek, kde prý hasiči (NE hasiči - pouze já!!!) „urážlivým a hanebným“ způsobem útočí na zastupitelstvo či druhou složku v obci, se obešel pouze několika hysterickými, vztahovačnými a sebestřednými výkřiky z davu.
Tak předně – nikoho neurážím a hlavně ani urážet nechci, nemám k tomu důvod.
 
Jenom se domnívám, že
1/ zasloužíme si vzájemné úcty mezi sebou jako člověk k člověku, ale i úcty k práci, kterou vykonává zrovna ten druhý a zejména pro děti. Můžeme se dostat do střetu zájmů jako v pohádce „Královna Koloběžka první“ rybář a mlynář, kdy každý potřeboval pro svoji práci jinou výšku hladiny vody. V pohádce to vyřešil král, v životě si to mezi sebou musíme vyříkat a vyřešit sami. Ale slušně a bez urážek!!! A když se to první „vyříkání“ nepovedlo, lze to řešit napodruhé a líp. Křikem ještě nikdo nic nevyřešil a strkáním hlavy do písku a čekáním, že se vše vyřeší samo, to asi také nepůjde.
2/ naši malí sportovci, dá se říci, vládnout hasičskému sportu na okrese už řadu let. Protože mají úspěchy, hlásí se nám hodně dětí a my můžeme z nich vybírat a skládat tak další šampióny. Jenže .. . To, co my vedoucí, ale zejména naši pomocníci a rodiče našich děti, můžeme pro děti udělat, má své možnosti. Ne, že bychom nechtěli udělat pro ně víc, ale už to moc dál nepůjde. Když nebudeme mít na benzín do Ducata, poprosíme rodiče a ti jej na závody snad dovezou, ale speciální podmínky pro trénink, to nahradit neumíme. Proč nás ve starších poráží Kamenec či Lubná? Kamenec má speciální dráhu, kde trénuje, Lubná může cvičit celou zimu v sokolovně. Ptám se, co má Pomezí? Odpovím si sám – nevyhovující dráhu za tenisovými kurty, kterou jsme si sami udělali a aby na ní mohli děti trénovat, museli jsme si za vlastní prostředky zakoupit i sekačku. Ale přesto trénujeme, pouze když hodně neprší, když není na jaře dlouho sníh a když se nehraje fotbal, protože i nám je jasné, že hluk hasičské mašiny do fotbalového zápasu zasahuje dost negativně.
TAK CO MÁME DĚLAT?
A teď obráceně.
Když nebudeme moci trénovat, nebudeme úspěšní. Když nebudeme úspěšní, nebudou se k nám hlásit děti. Když se k nám nebudou hlásit děti, můžeme oddíl vesele rozpustit.
Můj celý „útok“ na zastupitelstvo měl jediný cíl – a zde si dovolím doslovně připomenout oblíbený citát moji babičky „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody!“
Prostě a jednoduše - zkuste najít způsob a nehledejte důvody jako doteď. Já i kdokoliv z hasičů budeme nápomocni jakémukoliv řešení, které našim Vašim dětem pomůže.
3/ pro nespokojené osoby i organizace, kteří o práci hasičů nemají asi ani potuchu
Sbor dobrovolných hasičů (SDH) je organizovaná skupina lidí, která se sloučila v určitý kolektiv a má stanovený cíl svého konání, směr svého konání a podobně. Tolik volně přeložena litera zákona. SDH svůj vznik obci pouze oznamuje a po registraci na ministerstvu vnitra oficiálně funguje. Pracuje s vlastními prostředky, které si organizace vydělává svojí činností (brigády, pořádání kulturních akcí apod.) a se státním aparátem ji pojí pouze to, že za každého svého člena je povinna platit 100 Kč ročně Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
SDH může provozovat i sportovní činnost dospělých, dorostu i dětí, které si však hradí ze svých soukromých prostředků.
A teď POZOR!!!
Výjezdová jednotka (JPO) je zřízena obcí, člen JPO musí mít pro svoji činnost smlouvu s obcí, aby mohl tímto členem vůbec být. Protože je JPO zřízena obcí, je její činnost hrazena z obecního fondu!!! To není náš výmysl, to je ze zákona!!! Pokud je na sále kulturního domu, jenž je majetkem obce, hlídka hasičů, přesněji řečeno příslušníků JPO, je to na základě nařízení obce jako podmínek pro využití tohoto kulturního zařízení.
A teď to nejdůležitější
SDH může fungovat bez JPO, ale JPO nemůže být založena, pokud v obci není sbor!!! Laicky řečeno, v obci můžou být hasiči, ale v případě že zde není založena JPO, budete čekat při požáru na pomoc výjezdových jednotek jiných obcí.
Když to shrnu
peníze, které obec vkládá na provoz JPO nejsou příjmem SDH!!!
Proto když si například přečtete poslední Poličský zpravodaj, naleznete v jednání městského zastupitelstva Poličky příspěvek 5.000 Kč na provoz kroužku mladých hasičů v Lezníku, příspěvek 6.000 Kč na pořádání hasičské soutěže dětí v Poličce nebo příspěvek 6.000 Kč na poháry a medaile na tuto soutěž.
 
Proč sem píšu tyto dodatky?
            V roce 2010 jsme kvůli nevyhovujícím podmínkám pro trénink přišli o účast na mistrovství republiky, a že jsme na to měli, to potvrzuje titul mistrů republiky v požárním útoku získaný na krajském kole (náš čas byl jen tak pro připomenutí 19,80 s., letos na vítězství stačilo 27,11 s!).
Letos jsme opět díky nevyhovujícím drahám přišli již o účast na kole krajském.
            Takže už dost!!!
Pochopíte už konečně, že tihle děti víc dělat nemohou? A já nebudu jen stát v pozadí a zase se mlčky dívat na smutné tvářičky našich dětí po ne jejich vinou prohraném závodě a druhý den doma potom potkávat vysmáté "ty kompetentní" (kteří mají možnost nebo pravomoc nám pomoci), kteří se dnes tváří, že o ničem nevědí, že je vše v pořádku a tajně doufají, že časem zase všechno utichne a půjde bez změny dál. Já dětem alespoň naději pro srovnatelné podmínky k tréninku s ostatními sbory v příští sezóně zajistit chci a kvůli svému svědomí i musím, takže buď s Vámi nebo bez Vás. Jinak to nepůjde. A záleží jenom na Vás, kde ve Vašem žebříčku životních hodnot, je důvěra dětí, jejich radost a smích.
 
Přeji všem návštěvníkům hasičských stránek, ale především našim dětem, krásné prázdniny.
 
Vedoucí Václav
 
P.S.: Rozčilovat a rozpolcovat naše občany budu zase až na konci prázdnin, kdy začínají další dětské soutěže. No, i když ... 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář