Jdi na obsah Jdi na menu

Plamen 2011-2012, Čistá 25-26.5.2012

 Tak máme za sebou vrchol sezóny 2011-2012, jarní část hry Plamen, která se v pátek a v sobotu ve dnech 25-26. května 2012 odehrála v Čisté u Litomyšle.

Do bojů jsme nasadili celkem tři družstva, tedy starší žáky, mladší žáky a koblížky (borci z prvních a druhých tříd). Z podzimní soutěže Závodu Požární Všestrannosti jsme si nesli tyto výchozí pozice - starší žáci 2, mladší žáci 1 a koblížci 13. Soutěže v Čisté se účastnilo celkem 16 týmů mladších a 21 družstev starších žáků. 

A výsledky?

Starší žáci

Požární útok CTIF

Tato disciplína, kterou v Jevíčku totálně pokazili, nám přinesla velkou radost. Výborný výkon s pouze drobnou chybou na vodní překážce a nádherné 3. místo na úvod.

Štafeta dvojic

Už na závodech v Pomezí naši borci ukazovali, že zrovna tato disciplína je jejich hrnek kávy. V Pomezí drobně zaváhali a skončili těsně třetí, v Čisté předvedli fantastický výkon a tuto disciplínu jasně, s více než 2 s. náskokem, vyhráli!!!

Štafeta CTIF (9 x 50 m)

Zde nás může mrzet zaváhání, které však není zcela vinou našich borců, ale to potom níže v celkovém hodnocení soutěže. Prostě výborný čas, bohužel dvě vykročení z dráhy a nakonec pouze  zajišťovací druhý pokus, a 7. místo v této disciplíně.

Po prvním dnu celkově 3. místo, které jsme chtěli udržet a přivést domů alespoň tento pohár.

Štafeta 4 x 60 m

Naše štafeta předvedla heroický výkon (zvláště Terezka) a tento jakkoliv byl jejich nejlepší za celou sezónu, stačil "pouze" na 4. místo. Ke štafetě a jejímu průběhu se také zmíním v celkovém hodnocení.

Požární útok

První pokus se sice našim podařilo "nalejt", ale koš vyletěl nad hladinu, přisál se vzduch a museli jsme tedy znovu sát. Přesto excelentní postřeh strojníka Koubího pokus zachránil (a teď můžeme říci, že i celou soutěž) a výsledný čas 25,04 s byl v tu chvíli výborný. Zvláště potom, co zbytek soutěžního pole kupil chybu za chybou. Na druhý pokus šli borci s vědomím, že krajská soutěž není ještě úplně ztracená a pokud předvedou to, co na posledních trénincích, mohou slušně zamíchat pořadím. Bohužel totálně promoklý trávník u mašin udělal své a po Vojtově pádu a zranění kostrče jsme museli tento pokus skrečovat. To se ví, že kraj byl nenávratně pryč a my jsme už jen sledovali a odečítali soupeře, kteří nás ještě mohli o třetí místo připravit. Naštěstí netrvalo dlouho a my mohli propuknout v jásot. 

Famózní 3. místo a jistota, že vezeme domů pohár!!!!!

Mladší žáci

Naprosto suverénní podzimní lídři měli od nás pouze jediní úkol - ukázat všem, že jsou ve své kategorii prostě nejlepší.

Štafeta CTIF (9 x 50 m)

Výborný běžecký výkon, bohužel, s chybou na přenesení hasícího přístroje, nám přinesl 2. místo, a na naši úroveň postavil nebezpečné Hartmanice, a za námi na těsno i Sádek a Kamenec.

Štafeta dvojic

Zde proudař zamotal Milánkovi hadici, takže Milánek, ačkoliv motá nejlépe ze všech, musel dát pozor na kvalitu motání a náš tým dostal tak na výborné 3. místo. Na štafetu Kamence jsme prostě neměli, těsně nás předběhl i Sádek. 

Po prvním dnu 1. místo s náskokem jediného bodu na Hartmanice a 4 bodů na Kamenec. Sádek ztrácel už bodů 8 a byl takřka ze hry o titul.

Požární útok

Od dob mladého Andyho a spol. je tu druhý tým, který těžko hledá konkurenci. Přestože byl zde na Plamenu "až" druhý, neboť ůtok nebyl zcela bez chyb, vítěz z Jevíčka byl mimo hru a nás potěšilo, že jsme odrovnali Hartmanice (až 12.), zvýšili náskok na Kamenec (3. místo) a definitivně z boje o titul vyřadili i naše velké kamarády ze Sádku (7. místo)

Štafeta 4 x 60 m

Na tuto disciplínu jsme nastupovali až jako poslední a věděli, že čas pod 60 s nás posadí na trůn. Prostě jsme museli skončit do 6. místa na disciplíně, jinak bychom skončili druzí za Kamencem. První štafeta, která má rozhodně na víc, zaběhla s chybami a nikdo v tu chvíli netušil, jak to dopadlo. Druhá štafeta naopak zaběhla výborně a zvláště Milánek předvedl všem excelentní rozdělovač. Nebudu dál napínat. Druhá štafeta měla výborný čas 60,06 s, což by ale stačilo pouze až na 8. místo. První štafeta totiž byla o pouhých 0,05 s lépe. ale v této velmi vyrovnané disciplíně to bylo místo 4. a tedy slovy živočicháře Bédi z komedií Slunce, seno ...:"Titul, předsedo, titul!!!"

M  I  S  T  Ř  I   !  !  !

Koblížci na soutěži sbírali pouze zkušenosti a tak k nim velmi krátce. Nejen, že dokázali splnit vytyčený cíl a udrželi 13. místo, ale pokud by jim vyšel požární útok, tak jak jej měli rozběhnutý (nástřik pravého proudu za 24,70 s!!!!!), skočili by na celkovém fantastickém 10. místě.

 

Celkové hodnocení soutěže

Starší žáci po loňských problémech, především s jejich morálkou, ukázali, že se tým dokáže pořádně stmelit a vytvořil fantastickou partu. Ikdyž vezmu v úvahu vítězství mladších, musím naprosto jednoznačně prohlásit, že mužstvem tohoto roklu byly starší. Obětavost, vůle a smysl pro kolektiv, to byly jejich hlavní zbraní. A po suverénní Lubné mohu prohlásit, že naši jsou vlastně druhým - tentokrát morálním vítězem soutěže. Kdo byl na závodech jistě ví, o co jde. Boží mlýny vrátili Lubné jejich zasloužené vítězství a my jsme na naše borce také pyšní. 

Mladší žáci od počatku od nás jen slyšeli, že jsou favorité a dokázali se s tímto tlakem vyrovnat. A to je největší jejich síla. Většina přechází do kategorie starších a já jsem přesvědčen, že i tam dokážou napodobit partu Andyho a spol. a budeme mít v následujícím roce dva výborné kolektivy, které budou bojovat o účast na krajském kole.

Koblížci se spojí účastí jak na Plamenu, tak i na kolech Okresní ligy pomalu sehrávají a můžeme říci, že již jsou jasní kandidáti do prvního "A" mužstva, které bude bojovat opět v popředí této kategorie.

 

Nakonec ale si neodpustím jednu poznámku.

Kdo byl na soutěži v Čisté, viděl, co jsou naši borci, co borci, vlastně ještě děti, schopni pro svůj sbor a hlavně pro svoji milovanou obec udělat.

Vidět Terezku, která po pátečním zranění nad překážkami nastoupí do sobotního sprintu jenom proto, že je nejrychlejší a chce týmu pomoci, a potom dobíhá se slzami bolesti v očích,

vidět zraněného Vojtu, který křičí bolestí a přesto se snaží požární útok, jež nás mohl katapultovat do kraje, dokončit

člověk jenom drtí mezi zuby vztek a ptá se 

Co vážení zastupitelé uděláte proto, aby děti, co bojují i za Vaši slávu a čest a jméno obce, v jejímž čele stojíte, neběhali po břehu potoka někdy i mezi kopřivami a měli alespoň trochu stejné podmínky jako všechny ostatní sbory v okrese?

Co musí ty děti ještě udělat, aby Vám otevřely oči?

Pot, slzy a krev je Vám málo?

Urážky, sprostota z úst jednoho ze zastupitelů vůči mladým hasičům je poslední kapka, která udělá z obce jenom válečnou zónu. Fráze typu - my kopeme kraj, my dvě hřiště potřebujeme, ha, ha, ha - kde by jste byli pánové, kdyby jste neměli žádné hřiště, zrovna jako od začátku nemají mladí hasiči!!! 

Odpověď je na to jednoduchá a prostá.

A doufám, že tyto řádky čtou i maminky a tatínkové mladých hasičů.  A těm mohu jen říci zcela otevřeně - Vaše naše děti jsou nejlepší v okrese jenom proto, že hasičský sport milují, dokážou se pro něj nadchnout a prostě chtějí se z bahna vytáhnout na trůn. Zatím se jim to daří, ale celý sport jde hodně nahoru a primitivní a prehistorické pomůcky už nepomůžou. Pomozte nám k tomu, ať mají Vaše děti podmínky pro trénink.

Ale abychom nekončili smutně. Je tu někdo, komu na našich dětech záleží. Jo, jsou to dorostenci našeho sboru, kteří třeba i po náročném tréninku nejdou na pivo či diskotéku a ani vteřinu neváhají, vezmou k sobě věci a nářadí ze soutěže dětí a vyčistí půlspojky, namažou kohouty atd . A tímto neocenitelným způsobem nás podporují.  Jejich pomoc na závodech je také nenahraditelná.

Proto kluci strašně moc děkujeme a jsme moc rádi, že Vás máme. 

 

Vedoucí Václav

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář