Jdi na obsah Jdi na menu

O pohár Malé Hané - Velké Opatovice 7.5.2011

Každý rok se nám do přípravy na jarní kolo hry Plamen jako takový malý test vetkne pohárová soutěž O pohár Malé Hané. Letos se konala ve Velkých Opatovicích v krásném areálu Základní školy. 

Z Pomezí jsme odjížděli s putovním pohárem pro starší žáky a tajně doufali, že se nám jej podaří vrátit zpět do naší sbírky. Ovšem konkurence je veliká a po odchodu našich mistrů šance na vítězství byla pouze při perfektně provedených disciplínách a zaváhání soupeřů, neboť týmy z Blanenska jako Ostrov u Macochy či Žernovník jsou účastníky i Mistrovství republiky, stejně tak borci ze Svitavska jako Lubná či letošní favorit Plamenu z Hartmanic, přijeli v plné síle. V kategorii mladších jsme doufali, že bychom se mohli umístit do první pětky, ba dokonce na "bedně".

Na místě nás čekalo první překvapení, když se původní propozice měnily dle požadavků každého, kdo si jak zabrečel. Takže na požární útok nebyl jen jeden pokus, ale dva a vrcholem bylo, když si jeden vedoucí z nejmenovaného týmu z Blanenska vymohl, že za protest se nebude skládat kauce (dle propozic turnaje to mělo být 300 Kč). Rozhodnost a pevnost v názorech by pořadatelům rozhodně neuškodila. Jaká to změna oproti Jevíčským pořadatelům.

No, pro nás to pouze znamenalo, že místo ukončení akce, předpokládané kolem 14 hod., jsme končili až o 4 hodiny později.

Mladší žáci :

PÚ: Naši borci začínali požárním útokem a tento provedli bezvadně. Pouze Milánek dvakrát naprázdno protočil koš, ovšem čas 22,35 s byl výborný a stačil na výsledné 3. místo. Druhý pokus byl ovlivněn "nezkušeným" strojníkem, který zbytečně nasával asi třikrát a čas byl o něco horší. Ale koblížci zvládli tuto disciplínu výborně a všichni věříme, že na Plamenu pokoří 21 s. hranici. Rozhodně na to mají!!!

Štafeta CTIF: Naši borci doběhli v čase 105,34 s, což nakonec znamenalo 4. místo. Ovšem byly vidět nedostatky jako nejistý žebřík Tomáše, zakopnutí a pád Natálky na hadici, neposedný hasičák Milánka a větrem spadené hadice u Zdendy. To vše nám ukazuje, že čas se dá stlačit pod magickou 100, a tak se vyrovnat borcům z Lubné a útočit na vítězství v této disciplíně hry Plamen. 

Celkem: Se součtem 7 se naši borci umístila na vynikajícím 2. místě a pouze vinou horšího útoku (prvním byl v této disciplíně Bořitov okr. BK) jsme si neodvezli velký putovní pohár my, ale borci z Bořitova u Blanska se stejným celkovým součtem. 

Hodnocení: Naši koblížci ukázali, že i po odchodu 3 velezkušených  borců do starší kategorie jsou jedni z nejlepších na okrese a pouze jejich propad na podzimní části (do jara jdeme až z devátého pořadí) je předběžně vyřazuje z boje o titul přeborníka okresu. Ale rozhodně se pokusíme dostat na medailové umístění, v silách našich žáčků to rozhodně je!!!

Starší žáci :

Štafeta CTIF: Zde jsme po odchodu sedmi mistrů z roku 2010 očekávali totální propad v čase. Je pravdou, že konečný čas 85,14 s byl nad naše očekávání a za něj bychom borce rozhodně pochválili. Za pochvalu ovšem nestojí skutečnost, že 13 letý borec není schopen přeskočit 50 cm vysokou překážku. To samozřejmě znamenalo 10 trestných sekund a místo 6. místa celkem (3. mezi družstvy Svitavska) pád na 11. místo. Tedy hned na začátku vyřazení z boje o znovuzískání putovního poháru. Předběhnu-li následující události - ještěže tak, protože...

PÚ: Řečeno slovy Romana Skamene z filmu Tankový prapor -To nebyl útok tankového praporu, promiňte - to nebyl požární útok mladých hasičů z Pomezí, to byla parodie!!! A mimoděk mě hned napadne i další citát, tentokrát ústy pana Čepka z filmu Postřižiny - tak důležité jednání a Vy z toho uděláte grotesku jako s Chaplinem nebo Lupino Lanem! Tedy pouze stručně - časy 27,53 a 29,88 s a umístění v této disciplíně na 14. místě je pouze proto, jelikož některá družstva mladších startovali ve vyšší kategorii.

Celkem: Se součtem 25 celkové 13. místo. 

Hodnocení: V této kategorii je velmi jednoduché - na příštím tréninku se hošánci musí rozhodnout, zda chtějí běhat štafety a soutěže za hasiče nebo běhat za děvčaty po areálu. Zda se chtějí soustředit a bojovat o vítězství nebo budou chodit kouřit do lesa. Po podzimu držíme nečekané, ale o to krásnější první místo, ale s tímto přístupem nemusíme vůbec do Trnávky jezdit.  Vrcholem všeho totiž je, když někdo promešká svůj start do závodu. A ještě jedna poznámka - loni byli jejich předchůdci nejlepší v požárním útoku v celé České republice, ale časem, NE siláckými řečmi, neustálým odmlouváním a lajdáckým přístupem už v tréninku!!! Takže jediným pozitivem v této kategorii je návrat,  a to dobrý návrat Nyklíčka do sestavy.