Jdi na obsah Jdi na menu

Jak sme córali po Štatlu (Jak jsme chodili po městě Brně)

 Níže napsané řádky se věnují výletu s mladými hasiči do Brna. Protože jsme zde strávili dva krásné dny, zanechalo to v nás nesmazatelné dojmy a je možné, že jsme i pochytili některé místní výrazy. Protože je však Brněnská mluva krásná a nenapodobitelná, zážitky by bez ní nebyly zcela dokonalé, a proto Vám (výletu nezúčastněným a Hantecu neznalým) tyto výrazy přeložíme.

Nejdřív po Hantecu

Tak to sme v pátek vyrazili z lontu Limberk do štatlu.  Hrnoli sme to basem do Svitav, zkama sme to solili cugem kvaltem do Štatlu. Šlus kalby bel na roli. Z tama sme klapali do štatlu a merčili jsme rathaus, Svobodec a větrali si kostru po Čáře. Hasili sme do bódy pod MonteBú, kde sme kempovali. Než sme chtěli chrochtat, valili jsme do Augecu na scuka k hochům od fajcu. Fajcové byli redy. Merčili sme betálná fára, hodili ovar na story o rachotě a měli depku radovance při vodplachtění. Pak už odlitci chrochtali a vobžungři před betlémem slopali vasrůvku i áčko. V sobotu sme skósli zobanec a pak provětrali žraloky na Špilas. Zde sme hodili čučku do Špilaského kleknservisu. Smykují z teho fedry, jak mukli, co vyšili bóřku nebo mordýři slopali vasrůvku a giňál. Potom sme valili šmirglem přes Oltec a hodili kukačku na kraksny a chrchly v technecu. Zvegetili sme zde na společnějch sajdkárách i prču. Šmytec sajdkár bel kósek od pryglu kindošských U Medvídkach. Pak sme kópili flósek na šmirgl a hrnoli na kali. Štrekou měla ňáká perzna z našeho hofírka Jiříka kino, že má židlochovice, měla hafo klavírování, a to se nám eklovalo. Chtěli sme jí dát do ryngle, ale šmirgl dal stopku, byl u role. Traťúvka na perník nebyla žádná křeč. Sajdkára bela betálná až na tu prolátnú perznu ve šmirglu.

herfóni Jirka a Václav se svojí sajtnou jungvirtských fajců.

 Přeloženo česky

Tak to jsme v pátek vyrazili z vesnice Pomezí do města Brna. Jeli jsme autobusem do Svitav, odkud jsme jeli rychlíkem do Brna. Rychlík jízdu končil na hlavním nádraží v Brně. Odtud jsme šli pěšky do města a viděli jsme radnici, náměstí Svobody a procházeli jsme po ulici České. Došli jsme do školy pod Kraví horou a zde se ubytovali. Ještě před spaním jsme šli do Lužánek na návštěvu k hasičům (Lidická ulice). Hasiči už byli na nás připraveni. Viděli jsme krásná auta, poslouchali jsme příběhy z jejich práce a jen neradi jsme od nich odcházeli. Potom už děti spali a dospělí (přeloženo doslova - milovníci alkoholu) popíjeli před budovou vodu i alkohol. V sobotu jsme dobře posnídali a pak šli procházkou na hrad Špilberk. Zde jsme se podívali do kasemat - hradního vězení.  Ještě dnes z toho jde strach, jak vězni, kteří dělali problémy nebo vrazi pili jen vodu a jedli chléb. Potom jsme jeli tramvají (v Brně šalinou) přes staré Brno a podívali jsme se na stará auta a staré motocyklu v technickém muzeu. Zažili jsme zde na společném výletě i srandu. Konec výletu se uskutečnil kousek od Brněnské přehrady, místo nejoblíbenějšího srazu všech dětí, v ZOO. Potom jsme koupili lístek na tramvaj (šalinu) a jeli na hlavní nádraží. Cestou se nějaká stará baba navážela do našeho mladíka Jiříka, že sedí, neustále měla hodně připomínek, a to se nám nelíbilo. Chtěli jsme jí zmátit, ale tramvaj (šalina) zastavila, byla u hlavního nádraží. Cesta domů pak už proběhla hladce. Výlet byl krásný až na tu proradnou babu v tramvaji (šalině).

vedoucí Jirka a Václav se svoji skupinou mladých hasičů

A takhle to bylo

 

Tak to sme v pátek vyrazili z lontu Limberk do štatlu. Tak to jsme v pátek vyrazili z vesnice Pomezí do města Brna. Hrnoli sme to basem do Svitav, zkama sme to solili cugem kvaltem do Štatlu. Jeli jsme autobusem do Svitav, odkud jsme jeli rychlíkem do Brna. Šlus kalby bel na roli. Rychlík jízdu končil na hlavním nádraží v Brně. Z tama sme klapali do štatlu a merčili jsme rathaus, Svobodec a větrali si kostru po Čáře. Odtud jsme šli pěšky do města a viděli jsme radnici, náměstí Svobody a procházeli jsme po ulici České. Hasili sme do bódy pod MonteBú, kde sme kempovali. Došli jsme do školy pod Kraví horou a zde se ubytovali. Než sme chtěli chrochtat, valili jsme do Augecu na scuka k hochům od fajcu. Ještě před spaním jsme šli do Lužánek na návštěvu k hasičům (Lidická ulice). Fajcové byli redy. Hasiči už byli na nás připraveni. Merčili sme betálná fára, hodili ovar na story o rachotě a měli depku radovance při vodplachtění. Viděli jsme krásná auta, poslouchali jsme příběhy z jejich práce a jen neradi jsme od nich odcházeli.  Pak už odlitci chrochtali a vobžungři před betlémem slopali vasrůvku i áčko. Potom už děti spali a dospělí (přeloženo doslova - milovníci alkoholu) popíjeli před budovou vodu i alkohol.  V sobotu sme skósli zobanec a pak provětrali žraloky na Špilas. V sobotu jsme dobře posnídali a pak šli procházkou na hrad Špilberk. Zde sme hodili čučku do Špilaského kleknservisu. Zde jsme se podívali do kasemat - hradního vězení. Smykují z teho fedry, jak mukli, co vyšili bóřku nebo mordýři slopali vasrůvku a giňál. Ještě dnes z toho jde strach, jak vězni, kteří dělali problémy nebo vrazi pili jen vodu a jedli chléb. Potom sme valili šmirglem přes Oltec a hodili kukačku na kraksny a chrchly v technecu.  Potom jsme jeli tramvají (v Brně šalinou) přes staré Brno a podívali jsme se na stará auta a staré motocyklu v technickém muzeu. Zvegetili sme zde na společnějch sajdkárách i prču. Zažili jsme zde na společném výletě i srandu. Šmytec sajdkár bel kósek od pryglu kindošských U Medvídkach.  Konec výletu se uskutečnil kousek od Brněnské přehrady, místo nejoblíbenějšího srazu všech dětí, v ZOO. Pak sme kópili flósek na šmirgl a hrnoli na kali.  Potom jsme koupili lístek na tramvaj (šalinu) a jeli na hlavní nádraží. Štrekou měla ňáká perzna z našeho hofírka Jiříka kino, že má židlochovice, měla hafo klavírování, a to se nám eklovalo. Cestou se nějaká stará baba navážela do našeho mladíka Jiříka, že sedí, neustále měla hodně připomínek, a to se nám nelíbilo. Chtěli sme jí dát do ryngle, ale šmirgl dal stopku, byl u role. Chtěli jsme jí zmátit, ale tramvaj (šalina) zastavila, byla u hlavního nádraží. Traťúvka na perník nebyla žádná křeč. Cesta domů pak už proběhla hladce. Sajdkára bela betálná až na tu prolátnú perznu ve šmirglu. Výlet byl krásný až na tu proradnou babu v tramvaji (šalině).

herfóni Jirka a Václav se svojí sajtnou jungvirtských fajců. vedoucí Jirka a Václav se svoji skupinou mladých hasičů

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář